Sveriges mest arbetslösa stad…

7,1 procent, så hög är arbetslösheten i Eskilstuna, skriver Aftonbladet, och är därmed landets högsta. Men frågan är var de fått siffran ifrån. Enligt Dagens Nyheter, DN, måste man åka långt upp i norr, ända upp till Haparanda, innan man finner den kommun med högst arbetslöshet, hela 14,2 procent, för oktober månad. Arbetslöshetssiffran gäller den öppna arbetslösheten och personer i arbetsmarknadsprogram och kommer från Arbetsförmedlingen och enligt den listan kommer Eskilstuna först på sjunde plats med en högre siffra - 11,4 procent. Hårdast ansatt är stadsdelen Nyfors, här i Eskilstuna, som märkligt nog är central belägen men har blivit någon form av skamfläck, tungt belastad av kriminalitet och nu också mest utbredd arbetslöshet i kommunen. Aftonbladet skriver att en av fem där är arbetslösa. Nyfors är ett område som sedan 60-talet har blivit ett typiskt social grupp 3-område, de finska invandrarna flyttades hit, socialfallen kom dit och sedan resten av de "integrerade" invånarna blandat med de få som frivilligt flyttat dit samt studenter. En unik lösning med tanke på att Nyfors ligger på andra sidan station, bara minuter från centrum. Kanske är det just det höga invandraratlet som gör det i Eskilstuna, i kombination med att det är en högskolestad, som trissar upp siffrorna. Siffrorna är inte heller direkt preciserade vad urvalet består av, för är studenterna inräknade, så blir siffrorna höga. Trollhättan ligger och sniffar, 0,4 procent, under Eskilstuna, och med tanke på att båda städer är industristäder så kan man förstå att det ser ut som det gör. Längst ner på listan, inte fullt oväntat, hittar vi Danderyd med 2,2 procents arbetslöshet. Där bland annat IT-företag har gått hårt åt i krisens spår. Så hur ska man lösa arbetslösheten? Ändrad lagstiftning för att ge ungdomar företräde? Ökade lagstiftningar för att kräva högre integration hos arbetsgivaren? Kanske behöver arbetarna se över sina lönekrav och sänka dem?

«

»

2 kommentarer hittills på “Sveriges mest arbetslösa stad…”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. Sabina tyckte:
  Den 17 november 2009 kl 23:20

  Att arbetslösheten är hög både i E-tuna och T-hättan är inte konstigt. Man lever för en industrikoncern och vips när det går dåligt så ramlar hela samhället ihop. Att vissa delar av städerna är mer utsatta än andra är nog ingen slump. Människor som inte platsar i systemet skickas till samma områden känns detta igen. Samma hände på 1930 och 40 talet. Skillnaden är att ingen blir av med livet idag. Hela detta samhällstänkande måste ändras. En form av kvotering kanske. Tänk om det vore så att på varje 1000 innevånare i en stadsdel skulle en viss procent bestå av icke arbetande personer. Förresten lidingö kan ta emot många av oss som står utanför arbetsmarknaden. De har råd.

  Kenneth Jansson svarade
  den 17 november 2009 kl 23:37

  Den statistik som finns saknar många viktiga beskrivande delar, åtminstone den statistik som förs fram genom massmedia, nämligen vad är det för typ av människor den representerar. Att det handlar om typiska industristäder eller glesbygd gör ju givetvis sitt, men om man då får en helhetsbild där det visar sig att den stora massan av arbetslösa kanske består av invandrare eller outbildade skapar ju en viss klarhet.

  Att invandrare hamnar i vissa kommuner kanske har sin förklaring i att kommunerna som tar emot invandrare erhåller vissa bidrag? Men vad händer sedan när dessa blir ”svensk” medborgare, som inte får arbete, då blir de en belastning. Kombinera med att de integreras genom segregation, till vissa stadsdelar, oftast i utkanterna, där just Nyfors, här i Eskilstuna, är ett undantag då det faktiskt ligger mitt i centrum, lite som tingvalla, gör i förhållande till Trollhättans centrum.

  Sedan finns det ju ett visst behov av arbetslösa också, de utgör en form av inflation i samhället, nödvändiga för ekonomin och samhällsutformningen, och precis som tidigare går antalet både upp och ner. Och kanske har vi 1900-talets starka fackrörelse att tacka för att det ser ut som det gör? Samtidigt som den givetvis skapar stabilitet för arbetarna så skapar den också problem. Höga löner, starka lagar och så vidare gör det svårt för arbetsgivaren att driva en lönsam verksamhet och därmed är det förståeligt att verksamheter inte bär sig. Givetvis är det ju också bra att dessa rörelser kommit till så att arbetsgivare inte kan profetera på sina arbetare och utnyttja dem som slavar.

  Kvotering leder till tvång vilket leder till ännu mer osämja och problem, både för den som kvoteras och de som ser på på kvoteringen. Varför blev jag just vald? Var det för att jag var invandrare eller var det för att jag var kvinna? Var det en kombination av dem båda eller var det helt enkelt så att jag blev vald för mina meriter?

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil