Mordet på Olof Palme

Olof Palme Landets dagstidningar och tevekanaler fylls av nyheter om mordet på statsminister Olof Palme, den där sena kvällen, strax innan midnatt, den 28 februari 1986. Palmemordet blev startskottet för en av Sveriges, ja kanske en av världens, största polissatsningar och tillika polisfiaskon. Nu, 25 år senare, är utredningen fortfarande öppen, men någon direkt aktivt polisarbete bedrivs inte. I senaste avsnittet av SVTs Veckans brott får vi en inblick i vilken fysisk omfattning palmeutredningen har, där nere i polisens källare i Stockholm. Journalisterna har varit på plats, just där Olof Palme blev skjuten, under dagen och nu klockan 23 drar olika livesändningar igång. Enligt ett rykte ska Leif GW Persson, den man som kanske intresserat sig mest för palmemordet, ha varit synlig i ett fönster mitt e mot brottsplatsen, kanske väntar han på att få en glimt av mördaren, som enligt honom finns någonstans inom polisen, SÄPO eller liknande. Men spåren i utredningen har varit många, den ene tokigare än den andre, precis som de spaningsledare och privata spanare som varit involverade. Den efterträdande statsministern Ingvar Carlsson och Olof Palmes änka Lisbeth har båda uttalat sig om mordet och båda är de lika övertygade nu som då att det var Christer Pettersson som var mördaren, trots att det har lyfts fram och med största sannolikhet "bevisats" att han är oskyldig, vilket också hovrätten fastslagit. Den svenska kändiseliten och även privatpersoner har berättat om hur de minns Olof Palme. Även Mona Sahlin har uttalat sig om hur hon minns Olof Palme. Vid Palmes grav hölls det särskilda minnesceremonier idag där Palme hyllades stillsamt. För den som är nyfiken går det att läsa vad Aftonbladet skrev den 1 mars 1986 om mordet. Även SvDs dåvarande nattchef berättar om mordnatten. DN har satt samman en lista med filmklipp om Olof Palme och DN-reportern Per Luthander berättar om natten då Palme mördades. TTELAs dåvarande chefredaktör Torbjörn Håkansson kommer ihåg natten som om det var igår och i Trollhättan hölls det minnesgudstjänster.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/palme/article8637033.ab

«

»

Etiketter: ,

2 kommentarer hittills på “Mordet på Olof Palme”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. arlagryning tyckte:
  Den 11 mars 2011 kl 13:17

  lite alla bör fundera på angående palmemordet

 2. Magnus Johansson tyckte:
  Den 11 januari 2014 kl 10:38

  Den moderate riksdagsmannen Anti Avsan var polis i Stockholm vid tiden för mordet. Han finns med i utredningen av mordet men avfördes 1993 på oklara grunder som eventuellt misstänkt gärningsman.

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil