På tur till Mariestad

Husaby Kyrka, med anor från 1100-talet

Husaby Kyrka, med anor från 1000-talet

Mamma har fått sommarjobb inom kriminalvården i Mariestad, säkerligen ett spännande jobb, så vi skjutsade dit henne i går tillsammans med ett mindre möblemang. Mariestad kallas ofta för Vänerns pärla, staden ligger precis vid Vänern, staden är liten och mysig, men omgiven av många andra mindre städer och jag antar därför att arbetstillfällena är svåra i den delen av regionen. Förvisso skryter stan med sina goda förbindelser till bland annat Göteborg och Örebro men vem vill pendla flera timmar per dag? Men den som söker hög mysfaktor blir inte besviken.
En liten inflyttningspresent

En liten inflyttningspresent

På väg till Mariestad stannade vi till vid Husaby kyrka, med anor från tidigt 1000-tal och sägs vara den plats vår konung Olof Skötkonung döptes och sedermera blev Sveriges förste kristne kung. Huruvida så var fallet är omdiskuterat.Husaby kyrka har sedan dess fått symbolera kristendomen i Sverige och dess rötter som går tillbaka över tusen år. För att uppmärksamma detta restes i början av 2000-talet ett stenaltare som skulle få symbolera dessa första tusen åren, byggd av stenar från landets 300 församlingar.
S:t Sigfrids källa

S:t Sigfrids källa

Idag är Husaby ett populärt turist- och pilgrimsmål för sina vackra vandringsleder samt historiska och religiösa betydelser. De som besöker S:t Sigfrids källa begrundar dess plats där en gång Olof döptes, känner den spirituella laddning platsen har och kastar då och då i ett mynt i brunnen för att kanske önska sig något.
Tusenårsaltaret

Tusenårsaltaret

På väg hem från Mariestad flög ett Viggen förbi oss, en av många exempel på svensk ingenjörskonst. I slutet av 80-talet mötte den konkurrens från den nya Jas 39 Gripen vilket hårdnade under 90-talet. 2005 togs det sista Viggnet ur tjänst och ersätts numera helt av Gripen, ett multifunktionellt modernt plan som håller på och exporteras till världens alla hörn.
Viggen

Viggen

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil