Krig i Korea!

M*A*S*H Jag noterade att dagens datum är den 27 juni vilket drog mig till minnes att det idag är 61 år sedan USA valde att skicka trupper till Korea, där Nordkorea bara några dagar tidigare anfallit sin granne Sydkorea. Kriget skulle komma att vara i nästan exakt tre år och visa sig vara minst lika blodigt som striderna under andra världskriget mot japanerna. För amerikanarna blev det ändå en stor seger och och säkerligen kände de sig övermäktiga men bara några årtionden senare skulle de åter befinna sig i krig, då i Vietnam, ett krig som skulle komma att sluta med att amerikanarna flyr tillbaka hem med svansen mellan benen. Korea kom att bli ett mycket blodigt krig. Trots att båda sidorna, de "allierade" från väst och de "allierade" från öst hade ungefär lika stora styrkor så kom det bli flest civila liv som gick åt. Uppskattningsvis förlorade de allierade från väst knappt 780 000 soldater och delvis civila samt icke kombattanter jämfört med de allierade från öst (Kina, Nordkorea och Sovjet) som förlorade uppskattningsvis mellan ca 1 180 000 - 1 500 000 soldater och civila. Totalt kan så många som 2,5 miljoner människoliv ha gått åt. Med åren, efter freden, har Nordkorea varit en kokande bägare, en slumrande vulkan, och många fruktar att nationen en dag återigen kan ta till vapen. Oron är extra stor då landet kan har tillgång till nukleära vapen. Den lille stora ledaren har en ond uppsyn som gärna vill tyka med omvärlden, speciellt grannarna i synd. Vem vet, en dag kanske han klipper till?

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil