…och där kom första tentan…

Tidigt i morse lade våra lärare ut den första tentan i Rätt och samhälle, som märkligt nog numrerats som nummer 2. Den handlar, inte oväntat, om förvaltningsrätt, om offentlig och privat verksamhet, myndighetsutövning, handlingar och sekretess. Efter en första, och andra, blick så verkar inte tentan vara direkt svår, allt finns lättläst att läsa i kurslitteraturen och de reflektioner som efterfrågas är inte heller så svåra eftersom vi bara idag har fått utmärkta exempel att använda oss av. Det som dock oroar mig är att en av frågorna tycks behandla ett litet mångtolkat begrepp, som med lite långsökt fantasi, kan betyda tre olika saker. Jag har mejlat läraren som skrivit frågan och undrat vad det är hon egentligen eftersöker och jag hoppas få ett svar snarats.      På tal om allmäna, enskilda och offentliga handlingar samt sekretess och hemligstämpling. Det är lustigt så mycket nytt man faktiskt lär sig, om när dessa tillämpas respektive inte tillämpas och om hur starkt vår insynsrätt är som medborgare i landets myndigheter och kommuner med mera. Som exempel angavs personer som tvångsvårdas, att de blir tvingade till tvångsvård var inte sekretessbelagt, däremot var orsakerna till det det. Detta är tydligen till för att öka insyn i myndighetsutövandet och undvika ett felaktigt maktutövande. Andra exempel var hur man som kommunal- eller myndighetsanställd hade anmälningsplikt om man såg något brottsligt eller ifall någon far illa, men däremot som privatperson har man ingen som helst skyldighet, med vissa undantag beroende på vad straffskalan är för det brott etc som begås. Tydligen gäller det samma om man som privatperson iaktar ett brott, exempelvis ett inbrott, stöld, mord etc, om jag nu förstod föreläsaren rätt.      När det sedan väl blir dags att arbeta så gäller det att kunna sin förvaltningsrätt, annars riskerar man att bli åtalad för tjänstefel, och då gäller det att man har god kontakt med exempelvis kommunens jurister, eftersom det tydligen är jag som tjänsteman som är skyldig, enligt offentlighetsprincipen, att lämna ut handlingar.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil