Pusta ut…ett litet tag iaf…

Idag redovisade min grupp vårt arbete om värderingar och attityder kring pensionärer med annan etnisk bakgrund. Ett intressant ämne. Egentligen är inte våra redovisningar så värst avancerade, tvärgrupper, halva på förmiddagen och halva på eftermiddagen, berätta om mvad vi kommit fram till och diskuterat om, slänga ur oss en diskussionsfråga och förhoppningsvis kunna föra en diskussion med de andra i klassen. Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, finns det idag ungefär 1,7 miljoner pensionärer, i åldern 65+, och av dessa är drygt 190 000 pensionärer som är födda utomlands. Drygt 5 av 10 utlandsfödda pensionärer kommer från norden, 4 av 10 från Europa och enbart 1 av 10 utanför Europa. Denna fördelning skapar viss problematik inom äldreomsorgen när det gäller utförandet och formandet av den. Tittar man ur ett ekonomiskt och demografiskt synsätt så är det omöjligt att kunna tillgodose det fullt ut. Det går inte att i kommunal regi bedriva äldreboenden med enbart en nationalitet, ha hemvårdsgrupper med personal som talar alla språk och så vidare. De kulturella aspekterna gör också att det blir svårt att driva äldreomsorgen. I norden är omsorgen ganska likvärdig, jämför man med större delen av Europa skiljer det inte så värst mycket. Det är först när man kommer till utanför Europas gränser, möjligen också de östliga delarna av Europa, som skillnaderna blir som störst, men då pratar vi om, om man slår samman siffrorna mindre än två tiondelar av pensionärerna, som ändå representerar över 200 länder. Nu har vi dock inte invandrar i landet från världens alla länder. Kundvalsmodellen, som införts i många av landets kommuner som handlar om att individen själv har rätt att själv välja vem som skall utföra hjälpen, har lett till att en rad privata aktörer kunnat äntra marknaden och tillgodose de behov som inte kommunen kan. Bland annat genom olika boenden, hemvårdsgrupper, dagverksamheter med mera som är inriktade mot en viss kultur eller land. Tyvärr kan man inte erbjuda detta i landets alla kommuner då invånarantalet är allt för få och vill man då ha möjligheten att få sådan inriktad hjälp är man tvungen att flytta. Jag tror att det är väldigt viktigt för landets kommuner att man på något sätt försöker tillgodose behoven och önskningarna hos dessa pensionärer så gott det går. Därför måste man "inventera" personalen, vilka språkliga kunskaper har dem? Var kommer de ifrån? Och också vara beredda på att samarbeta mer över kommungränserna, speciellt små kommuner. Som det är idag är ofta de med invandrarbakgrund koncentrerade till vissa städer, men nya lagar ger invandrar rätt att flytta till vilken kommun de vill i Sverige och därför är det bara en tidsfråga innan alla kommuner i landet måste ta tag i det. Även delar som utbildningar och fortbildningar av personal.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil