Den svenska avundsjukan

Kronprinsessan Victoria och herr Daniel

Kronprinsessan Victoria och herr Daniel

Det har väl knappast undkommit någon nyheten om att Kronprinsessan Victoria och herr Daniel ska gifta sig den 19 juni? Ända sedan det hela offentliggjordes förra året, lustigt nog över YouTube, så har debatterna haglat över både Sverige och omvärlden, läger har uppstått, skyttegravar har grävts och hårda ord har utbytts. Och aldrig tidigare har den svenska avundsjukan varit så tydlig när det gäller kändisar och framförallt vårt kungahus. Det finns mycket som är speciellt med kronprinsessbröllopet. Enligt Herman Lindqvist är det bland annat första gången, sedan 1100-talet, som en svensk tronarvinge gifter sig med en helt svenskättad person, en man av folket, helt utan adligt påbrå, även om Kronprinsessans mor, drottning Silvia, levde ett helt vanligt liv innan hon gifte sig, men då var redan Carl XVI Gustaf kung över Sverige. I och med bröllopet blir också herr Daniel upphöjd till Hans Kungliga Höghet, något som retar upp svenskarna hemma vid köksbordet. Herman Lindqvist bemöter det hela med att säga "Det är helt naturligt att han ska bli Kunglig Höghet eftersom han är gift med en Kunglig Höghet [...] Jag tror inte att de förstår vad det betyder, vad det är. Sedan är det naturligtvis många som är avundsjuka som tycker att 'han ska inte komma här och komma'". Lindqvist tror att det faktum att herr Daniel saknar "blått blod i ådrorna" spelar in i vad svenska folket tycker. "Ja, det är klart. Men de måste tänka lite jämlikhetsmässigt, han måste ju vara lika fin som kronprinsessan när de är gifta" säger han till Aftonbladet. I desperat behov av skandaler har man försökt göra allt för att gräva upp någon snaskigt om herr Daniel, men hittills finns inget komprometterande om honom, vilket säkerligen kommer leda till att tyska skvallertidningar återigen tvingas hitta på skandaler om vårt svenska kungahus. Efter nästan 11 år som kronprinsessans pojkvän så tycks herr Daniel vara väldigt skötsam och lugn. Att det kungliga bröllopet har kostat och kommer kosta pengar är någon som republikaner och alla andra som är emot kungahuset har tagit fasta på. Att putsa upp Storkyrkan gick på en saftig slant, slottet ska rengöras och Haga Slott, de blivande bröllopsparets nya hem, behövde rustas upp, nya säkerhetslösningar sättas in och har nu resulterat i att allmänhetens tillträde till slottet och slottsparken har begränsats avsevärt. Tiotals och åter tiotals miljoner tycks gå åt för bara några dagars festligheter. Det senaste i raden av kritik är det säkerhetspådrag som bröllopet kräver, totalt 7 000 personer ska på ett eller annat sätt skydda bröllopsparet och deras kortege genom Stockholm, 2 000 är poliser, 3 700 är värnpliktiga och resten utgörs av frivilliga. Men skyddet är inte bara till för bröllopsparet utan också för att skydda de utländska dignitärer som kommer medverka vid de olika ceremonierna. Självfallet sticker detta i ögonen på folk att det till detta tillfälle finns polisresurser medan det till andra tillfällen helt saknas. Tidigare har det skapat rabalder när Sveriges kommuner både ville och icke ville skänka en gåva i samband med bröllopet. Vissa kommuner har skänkt gåvor direkt till brudparet andra kommuner väljer att istället skänka en gåva till olika fonder. Vissa toppar i vissa kommuner har också blivit inbjudna till bröllopet vilket skapat rubriker när vissa kommunråd, eller vem nu som sitter högst i kommunen, helt absurt förbjudit förtroendevalda att delta, vilket snarare handlar om ideologiska skäl än något annat. Personligen anser jag det vara varje kommuns plikt att på något sätt uppmärksamma och fria bröllopet och också ha minst en representant närvarande. Av Expressens lista verkar inte Eskilstuna finnas med däremot verkar det som om Trollhättan är med och skänker 5 000 kr till Västergötlands handikappidrottsförbund. Dessutom har bröllopet startat en fajt mellan Svenska Kyrkan och kungafamiljen kring altargången. Kronprinsessan vill bli överlämnad till herr Daniel av sin far, Svenska Kyrkan, med biskopen i fronten, flippade då ur och menade att Kronprinsessan med detta går emot den svenska traditionen med att brudparet tillsammans ska gå fram till altaret. Även landets feminister vaknade till liv och började skrika ut sina fjanterier om sexism, ojämställdhet och så vidare. Dock får bröllopsparet stöd från både präster, Göran Hägglund med flera. Det verkar dock som om Svenska Kyrkan har backat i frågan. Varför då så anti? Självfallet borde bröllopsparet beakta den svenska traditionen, men motståndet kommer från de som menar att bröllopsparet låtit sig inspireras för mycket av amerikanska traditioner, medan andra menar att kronprinsessan vill detta som en gest till sin far. Det svenska kungahuset har mottagit mycket kritik de senaste 30 - 40 åren, i kölvattnet från vänsterns frammarsch under 60-talet och framåt, det beskylls för att vara odemokratiskt och kostsamt, kungafamiljen missköter sig och så vidare. Motståndet tycks dock öka för varje år som går och det går säkert att se trender i vilka det är som motsätter dig kungahuset, lågavlönade, lågutbildade arbetare och omyndiga personer är säkerligen den största delen, personer som inte förstår det värde kungahuset och allt annat som finns runt om kungahuset betyder för Sverige, inte minst svenskt näringsliv. Symboliken som kungahuset har för Sverige är ovärderligt, vi har ett av Europas mest skötsamma kungahus, skandalerna och snedtrampen är förvånansvärt få. Årligen drar kungahuset in miljoner, kanske rent av miljarder, på turism, både till handlarna själva och staten genom skatter, men också genom sitt PR-värde för Sverige. Jag fasas över tanken att sparka ut kungen och hans familj på gatan, omvandla Sverige till republik med Margot Wallström som president och göra om de kungliga slotten till Gud vet vad, bland annat Stockholms slott till vandrarhem/hotell. Naiva personer menar på att det blir billigast så, men istället privatiseras vårt svenska kulturarv och skulle slotten gå över till statliga regi så försvinner inte kostnaderna, de byter bara post och namn. Massmedia är mer intresserade av att belysa det negativa snarare än det positiva, med kungahuset, men även om de gav det positiva mer utrymme så skulle det inte hjälpa, motståndarna vill bara se det negativa, om de nu ens kan läsa. Varför vågar ingen av dessa republikaner att ta till en folkomröstning i frågan, är de så rädda för att ha fel?

«

»

4 kommentarer hittills på “Den svenska avundsjukan”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. Kimppa tyckte:
  Den 3 juni 2010 kl 00:23

  Genomtänkt och bra författat! Fler borde läsa detta!

  Kenneth Jansson svarade
  den 4 juni 2010 kl 22:34

  Tackar!

 2. Joakim tyckte:
  Den 13 juni 2010 kl 23:27

  Bra skrivet. Det har varit för mycket kritik mot kungahuset och det behöver belysas bättre i mer positiva ordalag.

  Kenneth Jansson svarade
  den 14 juni 2010 kl 13:53

  Det svenska folket har noll koll på kungahuset och vet inte vad det innebär för Sverige. Jag kan erkänna att även jag saknar full kunskap om dess betydelse men de jag har är tillräckliga för att skratta åt folks idioti. Men idiotin övervinner tyvärr allt och snart har vi lilla Margot som president, åtminstone om de där republikanerna får som de vill…

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil