Så kommer du högst i bloggtopplistorna…

Jag har alltid undrat över hur det kan komma sig att vissa bloggare, bland annat på Bloggportalen, kan ha så många besökare gentemot andra bloggare. Just nu har ettan 917 943 läsare/klickare, tvåan 660 479 och trean 337 743. Siffrorna anger dessutom besök per IP-adress och timme senaste 7 dygnen. Alltså skulle nästan en miljon svenskar ha besökt ettan per timme den senaste veckan, hallå eller? Dessutom är hoppen mellan dem nästan 300 000 besökare. Enligt Johan, min halvsvåger, så handlar det om att dessa fuskar genom att länka lite kors och tvärs från varandras bloggar. Alltså ettan lägger in både sin och tvåans mätarlänk på sin blogg och tvåan gör det samma och så vidare. Voilá! Men det var efter att jag läst Stefans blogginlägg som jag förstod hur sjuk denna statistik är. Enligt honom ställer Bloggportalen om räknaren varje timme vilket då gör att varje unik besökare "räknas om" varje timme, 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan och således blir hela räknandet en fars. En enda person kan därmed generera 1x24x7 besök per vecka, alltså 168 besök. Vänder man då på det så skulle man kunna räkna åt andra hållet, 917 943 besökare skulle mycket väl kunna vara 5 463 unika besökare (917 943/168). I Teorin innebär det då att om jag skulle få 5 500 personer att besöka min blogg en gång i timmen, varje vecka, så skulle jag kunna toppa varje tänkbar lista på nätet. Nu tror jag inte att det är så enkelt och så svart på vitt. Av dessa alla läsare som bloggarna på topplistan har så tror jag att en stor del är seriösa sådana. Eftersom de är omtalade i massmedia så händer det givetvis att folk söker på deras namn och går in på deras bloggar. Det som verkligen vore intressant är statistik som listar besökarna utifrån hur länge de stannar på sidan. När jag tittar på min egna statistik så ser jag tydliga skillnader i tid, en del stannar bara några sekunder, några dryga minuten andra i ett par - tre minuter. Bara en sådan sak säger något om vad det är för besökare man får. Läs också den totalt nollvärdesartikeln i Aftonbladets nätupplaga >>

«

»

2 kommentarer hittills på “Så kommer du högst i bloggtopplistorna…”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. Stefan tyckte:
  Den 27 oktober 2009 kl 02:22

  Tack för omnämnandet. Det blir lite av en lavin när man får ett högt antal besökare. Så fort man kommer över medelgränsen så kommer allt fler besöka dig och börja nämna dig i sina egna bloggar, vilket resulterar i att du får allt fler besökare utan att egentligen behöva arbeta lika hårt för det längre.

  Kenneth Jansson svarade
  den 27 oktober 2009 kl 02:25

  Ser man samtidigt till att man omnämns flitigt överallt så blir det två flugor i en smäll…

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil