WTC 9-11

WTC 11 september 2001 ca klockan 15:03 svensk tid Världen skulle aldrig mera bli sig lik efter klockan 08:46 lokal tid (14:46 svensk tid) då det första kapade flygplanet kraschade in i det första tornet i World Trade Center. Klockan 09:03, lokal tid, i direktsänd teve kraschar ett andra plan in i det andra tornet i World Trade Center. Panik utbryter och inte bara USA utan en hel värld, som följer händelseutvecklingen via direktsänd teve och radio, befinner sig i chock. Saken blir inte bättre av att ett tredje flygplan kraschar in i försvarshögkvarteret Pentagon. För USA förvandlas chocken och paniken till paranoia och jaktplan skickas upp för att förhindra ytterligare plan från att krascha. Människor som fastnat ovanför där planen kraschade in i byggnaden kastar sig mot döden i ren desperationEn kort stund efter den tredje kraschen in i Pentagon rasar det andra tornet ihop. I massmedia följer vi desperata människors rop på hjälp, folk som sitter fast ovanför där planen kraschade in i byggnaderna. När det första tornet rasar ihop blir deras kamp ännu mera hjärtskärande. Några kastar sig ut från byggnaden, om det är på grund av desperation eller förvirring får vi aldrig veta. Det andra tornet kollapsar På ett fält i Pennsylvania har ett fjärde plan kraschat. Oklart om det beror på att det har blivit nedskjutet eller om något annat orsakade det. En fråga som länge efteråt kom att diskuteras och analyseras i media. Många ställer sig frågan, samtidigt som det första tornet som träffades rasar samman, om det kommer att ske fler krascher. I teve ser vi hur ett tjockt vitt damm, tiotals våningar högt, drar fram genom New Yorks gator. Det slukar allt i sin väg och efteråt lämnar ett vitt damm över New York. George W BushPå drygt 1 timma och 45 minuter har New York och USA förvandlats till ett kaos. Trots alla tänkbara tillgängliga resurser kunde inte USA förhindra det som skedde. Attackerna var inte bara en fysisk attack utan en attack mot allt vad USA står för. Utfallet blir att en enorm ilska släpps lös, en regering med president Bush i spetsen förklarar krig mot terrorismen och drar fram som en löpeld genom omvärlden i jakten på de som är skyldiga, och det skulle dröja nästan 10 år innan de äntligen får tag på den man som låg bakom allting - Osama bin Laden. I jakten på de skyldiga lämnade USA efter sig en förändrad omvärld med länder i kaos, avsatta ledare och nya reformer. Men även på hemmaplan kommer inget att bli sig likt efter den 11 september 2001. Landets grundlagar har blivit omskrivna och tänjda på. USA har tagit flera steg närmare ett storebrorland där de övervakar sina egna medborgare, paranoida över att vem som helst, när som helst, kan vara en potential terrorist eller helt enkelt bara hysa icke accepterade åsikter som kan anses vara icke patriotiska. Något inte minst landets alla myndighetsanställda har fått märka av.
Det andra flygplanet är på väg att krascha in i det södra tornet

Det andra flygplanet är på väg att krascha in i det södra tornet

Människor som fastnat ovanför där planen kraschade in i byggnaden kastar sig mot döden i ren desperation

Människor som fastnat ovanför där planen kraschade in i byggnaden kastar sig mot döden i ren desperation

Folk flyr i panik undan dammolnet efter det första raserade tornet

Folk flyr i panik undan dammolnet efter det första raserade tornet

Marcy Borders den dammiga damen

Marcy Borders den dammiga damen

Osama bin Laden

Osama bin Laden

Läs mer

"September 11 attacks" på engelskspråkiga Wikipedia Aftonbladets specialsajt med samlat material av artiklar om 11 septemberattacken

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil