Public domain är en underbar skapelse…

På bokmässan 2006 stannade jag till och lyssnade på Sarah Wägnert, undersköterskan som blev rikskändis 1997 när hon avslöjade vanvård på det privata äldreboendet Polhemsgården i Solna. Detta ledde några år senare till ändringar i socialtjänstlagens 14 kap 2 §, även kallad Lex Sarah, gällande personer som verkar inom bland annat äldreomsorgen ska se till att personer får god omvårdnad och trygga förhållanden. Likaså har omsorgspersonalen skyldighet att anmäla all kännedom om ett allvarligt missförhållande till socialnämnden.
Var och en som är verksam inom omsorger om äldre personer eller personer med funktionshinder skall vaka över att dessa får god omvårdnad och lever under trygga förhållanden. Den som uppmärksammar eller får kännedom om ett allvarligt missförhållande i omsorgerna om någon enskild skall genast anmäla detta till socialnämnden. Om inte missförhållandet avhjälps utan dröjsmål, skall nämnden anmäla förhållandet till tillsynsmyndigheten. Anmälningsskyldigheten gäller också den som handlägger ärenden enligt denna lag. Första stycket gäller även inom motsvarande yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet. Anmälan skall göras till den som är ansvarig för verksamheten. Den ansvarige är skyldig att utan dröjsmål avhjälpa missförhållandet eller anmäla detta till tillsynsmyndigheten. Lag (2005:126). Ur Socialtjänstlag (2001:453), 14 kapitlet 2§
Idag fick jag se att Sarah Wägnert utsetts till hedersdoktor vid Mälardalens Högskola, vilket officiellt genomförs den 23:e april. I samband med detta noterade jag att bilden på Sarah såg väldigt bekant ut. En snabb titt på Wikipedia gjorde det klart för mig att bilden var hämtad därifrån (undra varför när skolan, åtminstone officiellt, säger sig bojkotta Wikipedia till följd av att man inte under några omständigheter kan lita på innehållet där, så varför ta då en bild därifrån?). Det som gjorde saken ännu roligare var att bilden på Sarah Wägnert var den bild jag en gång laddat upp och publicerat på Wikipedia under deras public domain, fritt att användas utan inskränkningar från upphovsmannen. Jag älskar public domain och Creative Commons, båda i de fall då personer runt om i världen släpper sitt material fritt till allmänheten nästan helt utan inskränkningar. Förvisso så har CC-licensen flera olika nivåer, men det mesta där är oftast fritt att använda nästan lite hur som helst. Själv nyttjar jag detta nästan dagligen när jag illustrerar mina blogginlägg, bloggen i övrigt eller använder till att illustrera mina powerpointpresentationer i skolan. Därför känns det också extra kul när man själv kan bidra till sfären av fritt material på nätet, så som alla de uppladdningar jag gjort till Wikipedia, dels för att illustrera annars tråkiga artiklar men också med vetskapen att det en dag kan komma till användning även utanför Wikipedialandskapet.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil