一個訪問中國

Terrakottaarmén 1974 gjordes ett fantastiskt fynd i närheten av staden Xi'an, Shaanxi, i centrala Kina. Lerfigurer, i bränd lera (terrakotta), föreställande soldater i naturlig storlek hittades av bönder som grävde en brunn. När arkeologerna började gräva visade det sig verkligen hur fantastiskt fynd de där bönderna hade gjort. Efter årtionden utgrävningar har tusentals och åter tusentals terrakottafigurer grävts fram. Det mest häpnadsväckande var de över 10 000 soldaterna som till synes verkade vara individuellt formade, kunde de vara formade efter riktiga soldater? Bland fynden fanns också djur, hästar, vagnar, tjänare och mycket mera. Allt mycket detaljerat. Till och med en mini-terrakottaarmé hittades. Efterforskningar har visat att det som hittades var Kinas förste kejsares grav, Qin Shihuangdi (259 f.kr. – 210 f.kr.), han som var den som förenade Kina, byggde den kinesiska muren och utropade sig själv till halvgud, samt några efterlevande kejsares gravar. Hela livet sökta Qin efter lösningen på att bli odödlig. Han skapade en mystik kring sig och genom konstruktionen av terrakottaarmén skulle han lyckas, eller åtminstone myten. Men efter att Qin dog, 210 f.kr., av förgiftning, utbröt inbördeskrig och allt det han byggt upp föll samman. Även hans grav, hans arv, föll i glömska tills delar av den en dag hittades, nästan 2 000 år senare, när några bönder skulle gräva en brunn. På Östasiatiska museet, i Stockholm, har mellan 28 augusti 2010 och 20 februari 2010 pågått en utställning där några av alla de objekt som grävdes upp visas upp. Åtta soldater, allt från lägsta rang till högsta, fotsoldater, bågskyttar, ryttare och befäl, tillsammans med mängder av andra föremål med allt från vapen till smycken, rikt illustrerat. För oss Européer är det en möjlighet att få en liten inblick i det fantastiska arbete som ligger bakom, mystiken och historien. Utställningen är populär då det periodvis har varit långa köer för att kunna komma in, även idag, på slutspurten, var köerna långa och jag stod nog nästan en timma och väntade på att få komma in, ute var det kallt men i bergrummet, där utställningen hålls, var det behagligt. Väl inne var det precis som ute köer så det gällde att ha tålamod och acceptera att det var svårt att få bra bilder utan att andra besökare kom i vägen eller fastnade på bild. När man såg på bilderna från utgrävningen så kände man en längtan efter att åka till Kina och se hela armén i sin magnifika helhet. För er som missade utställningen så kan jag inte säga så mycket mer än att ni har missat något. Om utställningen vandrar vidare till något annat museum i Europa så har ni kanske fortfarande chansen att se den, annars kanske ni inte har något annat val än att besöka utställningen i Kina. Efter besöket i bergrummet passade jag på och titta in på själva Östasiatiska museet, vilket kändes som mer eller mindre bortkastad tid, det dem visade var porslin, porslin och åter porslin, samt några enstaka klädesplagg och en uppsättning böcker. Lite intressant var det dock att se kinaporslin för den svenska marknaden, med svenskt motiv så som bland annat stockholmsmotiv och Gustav IIIs monogram. Se fler foton i mitt fotoalbum »

«

»

Etiketter: ,

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil